Friday, April 6, 2012

Doa yang kita sering perlekehkan

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

SALAM ialah cara Allah mengajar kita menghormati sesama makhluk malah memerintahkan supaya tatacara ini dibudayakan. Justeru "SALAM", walaupun nampak mudah dan ringan, namun ia bersangkutan/ mengcakupi aspek 'aqidah, ibadah dan akhlak. la merangkumi ucap selamat, doa, tawaran persahabatan, pengenalan keagamaan, ikatan keagamaan dan sebagainya.

Jarang sekali kita mendengar ucapan salam keluar dari bibir kita sendiri mahupun orang lain ketika bertemu dijalanan. Perkataan yang kita sering dengari adalah 'Hai' ketika bertemu dan 'Bye' ketika berpisah. Seolah-olah lebih enak dan telah sebati dengan diri kita ucapan itu berbanding dengan ucapan salam yang mulia ini.

Apa yag lebih menyedihkan adalah apabila kita kadang-kala berasa kekok untuk memberi salam pada orang lain di jalanan kerana merasakan ucapan itu seolah-olah 'aneh' dan tak biasa diguna. Inilah tandanya akhir zaman apabila ucapan lain lebih dimuliakan daripada ucapan salam.

Hakikatnya kita lupa bahawa sebenarnya ucapan salam itu adalah doa memohon kesejahteraan dan keselamatan kepada seseorang itu. Ucapan salam itu adalah pengikat kasih hati orang-orang mukmin. Tambah pula dalam ucapan salam itu terkandung nama Allah 'As-Salam' yakni Yang Memberi Kesejahteraan. Bukankah Allah menyuruh kita untuk berdoa menggunakan nama-namaNya?

Kerana itu saya ingin menyeru pada diri sendiri dan para pembaca semua agar hidupkan kembali amalan memberi salam dan ucaplah ia dengan sempurna, penuh penghayatan memohon agar orang yang diberi salam itu benar-benar mendapat kesejahteraan dan rahmat serta keberkatan dalam hidupnya. Marilah kita tanya pada diri kita selama ini setiap ucapan salam yang kita beri adakah kita benar-benar menghayati maksud doa itu atau sekadar ucapan yang terlafaz dibibir dek kebiasaan menyebutnya yang menjadi lebih kepada adat daripada amalan.

Oleh itu, marilah kita perbaiki diri dengan mengamalkan amalan sunnah Rasulullah S.A.W ini iaitu memberi salam dengan sempurna dengan hati yang benar-benar mengharap pada Allah akan maksud doa salam itu. Kelak kita akan lihat sesuatu perubahan dalam diri dan orang sekeliling andai amalan ini dipelihara dengan sebenar-benarnya, kerana apabila setiap daripada kita saling mendoakan orang lain, Allah pasti akan campakkan rasa kasih sayang dan rahmat dalam diri kita dan masyarakat sekeliling.

Dalam sebuah hadis, Baginda Nabi Muhammad diriwayatkan bersabda dengan maksudnya “Demi zat yang diriku berada di bawah kekuasaan-Nya, tidak akan masuk syurga selagi kamu tidak beriman, tidak akan beriman selagi kamu tidak saling cinta-mencintai. Apakah kamu ingin ku khabarkan mengenai amalan yang apabila dilakukan pasti membuatkan kamu saling mencintai? Para sahabat menjawab ya wahai Rasulullah. Nabi pun bersabda “Sebarkanlah salam di kalangan kamu”. (Hadis riwayat Muslim)

Amalan yang amat mudah tapi kita sering perlekehkan..yang sebenarnya memberi impak yang besar dalam hati orang-orang mukmin andai benar-benar dihayatinya..sama-sama kita renungkan dan hidupkan kembali amalan yang merupakan juga sunnah Rasulullah S.A.W. Moga kita semua mendapat manfaatnya insyaAllah.


No comments: